Hiba
  • "Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_kweather"

    "Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_kweather"

    "Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_kweather"

    "Couldn't resolve host 'query.yahooapis.com'" in module "mod_kweather"

Új programajánlat!

Dinnyés József

2014. július 16. szerda 20.00-21.00 Ligneum Látogatóközpont

Dinnyés József est

„A vers dallama és a dalok versei értelmi és érzelmi küldetést teljesítenek. Egyszerű eszköz a dal, de könnyebb vele célhoz érni. A cél a műben rejtőző üzenet felfedeztetése.”

1963-ban kezdett énekelni. 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben "Karrier" című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, "Bob Dinnyésként" emlegették, annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

1973-as, első kislemezén két Buda Ferenc- és egy Morgenstern-vers mellett egyetlen saját szerzeménye, az Aranyos emberek szerepelt. Az 1970–es években egyrészt a versmegzenésítések és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait.

Az 1990–es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatja be az érdeklődő kisközösségeknek.

Dinnyés József 2013-ban 1400 énekelt verset DVD-n adott közre 500 év irodalmából 300 költő alkotását iskolai és közkönyvtárak számára, amely tankönyvi segédletként is alkalmazható az általános és középiskolai (irodalom)oktatásban.

Könyvtárak munkaközösségén keresztül az ország nagyobb könyvtáraiban, iskolai előadókban vetített képes előadásokkal hívta fel az elmúlt évben az NKA támogatásával az iskolák könyvtáros-tanárainak és versszerető diákok figyelmét a DVD tartalmára.

Ez a DVD olvasókörök, bibliakörök, honismereti-helytörténeti körök, szabadiskolák, művelődési egyesületek ugyancsak nagy haszonnal "lapozgathatnak". Az egyre gazdagabb tartatommal bíró múzeumpedagógiai műhelyek érdeklődésére is érdemes számítani.